torstai 31. tammikuuta 2013

Suolaisia piirakkaohjeksia

Ajattelinpa laittaa tänne näitä piirakkaohjeita. Tein tosiaan sillon meidän pikkujoulutupareihin kinkkupiirakan, mun synttäreille kasvispiirakan ja lauantaiksi kummipojun synttäreille kinkkupiiraan, mutta yhtään ohjetta en oo laittanut tänne. 



Toi kinkkupiirakkaohje mitä käytän, on Hellapoliisin Talkooväen kinkkupiiras, tosin kevätsipulin sijasta laitan aina pienen keltasipulin ja nipun ruohosipulia. Toi on tosi kehuttu ohje. Itsehän en punaista lihaa syö, joten mausta en mene sanomaan mitään. Mutta sen tiedän että kun isken ton pellillisen juhlissa pöytään niin se on viitisen minuuttia ja piiras on hävinnyt.

Synttäreilläni päätin olla itsekäs ja tehdä kinkuttoman piirakan, sävelsin siis kasvispiirakan. Tosi yksinkertanen, mutta tuli niin hyvä että mun siskohan ois syöny koko piirakan, jos en ois takavarikoinut sen lautasta.
Kasvispiirakan täytettä

Kasvispiirakka

Pohja:
150g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
½ dl vettä

Täyte:
1 pieni punasipuli
½ paprika
100 g fetaa/salaattijuustoa
kirsikkatomaatteja
1 muna
½ dl kermaa
1,5 dl maitoa
3 dl juustoraastetta
mausteita maun mukaan

1. Nypi voi, jauhot, kaurahiutaleet ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi, vaivaa sekaisin.
2. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
3. Paista pohjaa n. 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

4. Pilko sipuli, paprika ja kirsikkatomaatti. Ripottele ne ja feta piirakkapohjan päälle.
5. Sekoita muna, kerma, maito ja juustoraaste mönjäksi, mausta makusi mukaan (esim. paprikaa, pippuria..). Kaada mönjä vuokaan.
6. Paista 175-200 asteessa puolisen tuntia.

Pellilisen kinkkupiirakan vaihtoehtopohjaksi käy hyvin tää kasvispiirakan pohjan pikkasen reilumpana (noin. 200 g voita, 3 dl jauhoja, 1,5 dl kaurahiutaleita). Tuli testattua lauantaina kun jäi se lehtitaikinalevy väärään osoitteeseen... Noi pohjan ainekset kun löytyy (lähes) aina kaapista. Muutenkin suolaiset piirakat on kivoja tehdä kun niissä voi helposti säveltää, jos et tykkää jostain täytteestä niin jätä pois ja laita jotain muuta.

1 kommentti: